torsdag 16 augusti 2012

Betong!


Betong är ett häftigt material att jobba med. Nu äntligen fick jag timmen ur och påbörjade lite projekt. Det blir runda och fyrkantiga betongplattor till vår nya odlingslott, några fågelbad, en akål och ett mer konstnärligt alster med en skål i!

Plattorna gjuter i en träram som vi skruvat ihop. Är träet obehandlat måste det först lackas annars suger träet för mycket vatten från betongen.

När du planerar dina alster måste du tanka i negativformer vilket jag snabbt insåg inte var min starkaste sida...

Ibotten på plattorna la vi löv, mosaikbitar och porslinsskärvor. Skärvorna kommer dels från vår gamla odlingslott där man kunde finna allt möjligt i jorden och från billigt porslin jag köpt på loppis. Bladen klistrade vi lätt fast så de inte skulle åka runt när vi klickade på betongen. Bladet tar man bara bort när betongen har bränt färdigt. Det ska då bli ett fint avtryck.
, om det fungerar alltså.

Några saker att tänka på. Det går pt mer betong än vad du tror. (vi ska snart åka och köpa säck nr 2).
Köp finbetong till att börja med. Plast kan du lägga undertill med sträck den ordentligt annars syns varenda veck i betongen. Andas inte i. Betongsdamm och använd handskar för betong fräter.
Häll absolut inte ut några betongrester i avloppet. Förutom att du riskerar att täppa till rören så är betong miljöfarlig innan den brunnit färdigt.

Du kan gjuta i allt möjligt t ex gamla juice och mjölkkartonger men kom ihåg att staga upp kartongerna med tegelstenar ellwr liknande då betongen är tung. Låt betongen brinna i minst två dygn och täck med plast. Ansra dygnet så bör du spraya betongen med vatten ett par tre gånger.

Uppdatering om resultatet kommer inom några dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar