
Ja det är inte alltid man lyckas! Jag har aldrig lyckats koka ihop en bra sats kola. Den brukar bli för mjuk men ikväll lyckades jag få den så hård att man nog hade kunnat slå ihjäl en ko med den. Bara att slänga. Irriterande men det var bara att börja om. Denna gång lyckades jag.
Recept!
Smält 100 g smör i en gryta som rymmer minst 2 l. Häll i 2 msk glykos (gör att smeten inte sockrar sig), 2 dl grädde, 3 dl socker, 1 msk vaniljsocker och 1 dl ljus sirap. Bara nyttigheter! Låt allt koka i ungefär en timme tills att smeten är 128 grader varm. Du kan även använda dig av kultesten. Häll en liten klick smet i kallt vatten. När smeten är klar kan du forma en hård kula.
Jag passade även på att göra ischoklad.
Ischoklad
Jag har hittat ekologisk kokosnötsolja som är mycket god att ha i, mycket godare än kokosfettet man annars använder. Ta 100 g mörk choklad och smält det med 50 g kokosolja. Vispa ett ägg i en bunke och blanda det med smaksättning. Ta t ex lite kanel, kardemumma, apelsinskal eller pepparkakskrydda. Blanda äggsmeten med chokladsmeten. Se till att chokladsmeten inte är för varm. Häll upp i ischokladformar. Jag valde en mörk ekologisk choklad med espressosmak. Passar utmärkt med kokos och kanel!
I helgen blir det massor av julmys. Julmarknad med K, svärmor och väninnans traditionsenliga glöggvandring och adventsfirande. Det kommer blir en härlig helg! Nu kopplar vi av framför tv:n. Eller Johan gör jag bloggar :).

Dinosaurieformen kvalar nog in på topp tio av årets köp! Kolorna virade jag in i bakplåtspapper så de inte klibbar ihop, been there done that! Nu är det bara hjärngodiset kvar. Valnötshalvor doppade i mörk choklad! Godis som både är bra för hjärnan och ser ut som hjärna höhö!
Fredagsmys!!!
Kul med julbak.. Själv har jag kokat knäck ikväll..
SvaraRadera