torsdag 1 december 2011

Julgodis!

"Passade på" att göra lite julgodis inför en middag imorgon kväll.
Det blev två sorters chokladpraliner, en med hallonfyllning och en med whiskysmak. Det blev en hel del choklad över så jag rörde ihop en tryffelsmet också. Nu ligger den i kylen och jag väntar på att den ska bli lite mera medgörlig
än vad den var nyss när jag försökte forma runda bollar. Det blev bara klet av allt.
Hade en idé om att även göra kola men slängde ett snabbt öga på klockan och insåg att den var halv tio. Börjar bli ganska trött faktiskt. Kolan får vänta till lördag eller söndag.

Jag blandade ljus och mörk choklad för att få en blandning som faller mig i smaken. Blanda som ni vill. Mängd beror på hur mycket du ska göra med 150 g kommer du långt med.

Kolla in formarna på bilden. De är av silicon och hur smidiga som helst. Rekommenderas varmt!
Man behöver inte smörja formarna utan pralinerna ska vara lätta att få loss (jag har inte testat än).

Hallonfyllning
Koka upp 150 g hallon till en sås och sila den
Koka upp igen tills 75 g återstår och ta sedan bort kastrullen från plattan. Blanda i 25 g smör och 1 msk honung. Om du har smak för amaretto så släng i en skvätt av det också. Blandningen slår du över 50 g hackad choklad. Rör tills det kylt sig en aningen och blir lite mera fast.

Whiskyfyllning
Smält 50 g choklad och häll i en skvätt whisky och 1 msk créme fraiche.
Obs eget recept och oprövat men jag ska rapportera resultatet.

Börja med att värma upp chokladen över vattenbad eller i mikro. Smält inte all choklad utan lägg undan en femtedel. Den lägger du i när tempen kommer upp i 47-48 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och rör runt chokladen tills den kylts ner till 27-28 grader. Absolut inte lägre så håll koll med termometer. Värm på den snabbt igen så du får upp värmen ett par grader. Häll chokladen i formarna och låt dem stå någon minut. Vänd sedan upp och ner på formarna och skaka ur chokladen. Skrapa bort överbliven choklad, eller raka som det heter. In med formarna i kylen så chokladen stelnar.

När den stelnad fyller du formarna upp till 3/4 delar med fyllning som ska få stelna en stund. Avsluta med att fylla upp resten av formen med choklad och skrapa av överblivet choklad. In i kylen igen tills de stelnat ordentligt och du kan då plocka ur dem ur formarna. Förvara i kyl i täta burkar.

Chokladtryffel
Smält 200 g choklad tillsammans med 2 msk smör. Blanda 1 tsk snabbkaffe med 2 msk hett vatten. Slå detta över chokladet tillsammans med 1 msk créme fraiche, 1 1/5 dl florsocker och 1-3 tsk konjak. Rör ihop allt och ställ in i kylen tills det har stelnat såpass att du kan rulla eller klicka ut bollar. Sätt en tandpetare i varje. Det blir "handtaget".

Nu kan du antingen rulla dem i kakao eller smält choklad och garnera dem med t.ex. strössel, hackade nötter eller varva vit/mörk choklad.

Alla godingar passar perfekt som gå-bort-presenter.


2 kommentarer:

  1. Blir det några kvar till söndag? :)

    SvaraRadera
  2. Du är den förste att kommentera denna blogg och för det får du en extra pralin på söndag!

    Det kommer säkert finnas kvar och jag ska försöka svänga ihop ett par varianter till innan adventsfikat.

    Ses på söndag om inte förr!

    SvaraRadera